Jeroen Nan wint Manuscripting 2015

Manuscripting 2015 Jeroen Nan

Gisteravond presenteerden finalisten Onno-Sven Tromp, Jeroen Nan en Anouk Pattyn de manuscripten van hun nog ongepubliceerde romans aan jury en publiek in de SSBA Salon in de Stadsschouwburg Amsterdam. Het manuscript dat het meest tot de verbeelding van de jury sprak, was De omstander van Jeroen Nan. Hij won daarmee de derde editie van Manuscripting.

De finale bleef tot op het laatste moment spannend. De vakjury, bestaande uit Willem Bisseling (literair agent Sebes & Bisseling Literair Agentschap), Job Lisman (hoofdredacteur Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker) en Roel van Diepen (redacteur Uitgeverij Lebowski), noemde het niveau van de drie manuscripten ‘uitzonderlijk hoog’ en vond het kiezen van de winnaar ‘een moeilijk besluit’. Jeroen Nan wist hen te overtuigen met zijn manuscript over kindermisbruik .

‘Als je kunst – literatuur – wil maken van een heftig thema als kindermisbruik, moet het echt heel goed zijn,’ aldus Job Lisman.

Manuscripting Jeroen Nan

De jury koos voor het manuscript van Jeroen Nan vanwege ‘de emoties die je als lezer tussen de regels door voelt’, de ‘knappe metaforen’ en ‘originaliteit’. Hij wint een gesprek met literair agent Paul Sebes, een optreden tijdens de Museumnacht Amsterdam en een verblijf van een maand in de innovatieve Heijmans ONE, een verplaatsbare eenpersoonswoning in Amsterdam. Daarnaast wint hij publicaties op de drukbezochte websites van Lood en SSBA Salon.

Eerdere Manuscripting-finalisten Karel Brown en Bronja Pradzny waren ook te gast bij de finale. Zij hielden allebei een boekcontract aan hun deelname over. Naar verwachting verschijnen hun romans in 2016. Ook waren er optredens van singer-songwriter Jesje de Schepper en spoken word artist Sleepy The Poet.

Manuscripting wordt georganiseerd door stichting Nieuwe Letteren en SSBA Salon. De schrijfwedstrijd heeft als doel getalenteerde, nog ongepubliceerde schrijvers in contact te brengen met uitgevers, literair agenten en publiek.

Reacties zijn gesloten.